Inflatie, economische crisis, bezuinigingen, massa-ontslagen: je zou zeggen dat het leven in Nederland alsmaar zwaarder en duurder wordt. Maar er zijn lichtpuntjes. Aardig wat spullen en diensten zijn worden aanzienlijk goedkoper. En het eind van die positieve ontwikkeling is nog niet in zicht.

Deflatie
Laten we eerst eens kijken hoe het gaat op macro-niveau. In augustus 2016 was er in Nederland voor het eerst sinds 1987 sprake van deflatie. Da's het omgekeerde van inflatie: het algemene prijspeil stijgt niet, maar daalt juist.

Toegegeven, een stevige deflatie was het zeker niet, want het gaat om 0,3 procent. En langdurige, heftige deflatie is ongewenst. Maar voor zo eventjes is het toch wel fijn voor consumenten dat niet alles alsmaar duurder wordt.

Technische ontwikkelingen
Dan zoomen we nu in op het niveau van specifieke producten en diensten, zoals elektronische apparatuur. Hoeveel mensen hadden in 2006 een iPhone? Nul, want de eerste versie werd pas gelanceerd in 2007.

Inmiddels zijn smartphones de standaard en wil niemand nog gezien worden met een zogeheten koelkast met antenne.

Een van de klassiekers van de eerste generaties mobiele telefoons is de Nokia 3300. Bij zijn introductie in 2000 kostte het model 160 euro. In 2006 moest je er nog rond de 100 euro voor aftikken. Vergelijk dat eens met de smartphones die je tegenwoordig kan krijgen voor dat bedrag.

Die hebben ontelbaar meer functies, kunnen op WhatsApp, hebben een betere batterijduur en een touchscreen. Kortom, je krijgt extreem veel meer waar voor je geld. Dat kan je ook zien als een vorm van goedkoop.

Reizen en overnachten
De crisis die van 2008 tot ongeveer dit jaar duurde was geen pretje. Toch heeft het ook gunstige zaken op gang gebracht. Het kaf is in diverse branches van het koren gescheiden. Reisbureaus die veel te hoge prijzen in rekening brachten zijn (ook door online concurrentie) uit de markt gedrukt. Hotels moeten vanwege de lage bezettingsgraad toeristen lokken met stuntprijzen.

Trouwens, waarom zou je een hotel boeken? Via diensten als AirBNB kun je direct bij de eigenaar van een pand een kamer of het hele huis boeken.

Op Kortingbox.nl, een website met heerlijke afprijzingen en aanbiedingen, wordt de gemiddelde prijs voor een overnachting in Amsterdam ingeschat op 45 euro. Dat is dus als je boekt via AirBNB, terwijl je in 2006 voor een hoofdstedelijke hotelovernachting nog 75,50 euro kwijt zou zijn.

Muziek
Voor muziekliefhebbers is internet een zegen. Tenzij je een verstokte vinylfanaat bent en per se een stuk zwart plastic in je handen wil hebben. Maar anders gaat dankzij websites als YouTube of streamingdiensten als Spotify een muzikale hemel voor je open. Via YouTube kan je immers kosteloos je favoriete liedjes opzetten en via streaming audio krijg je voor een tientje per maand toegang tot zo ongeveer de hele muziekgeschiedenis.

YouTube begon in 2005, Spotify in 2006. Daarvoor moest je voor muziek naar de winkel (17 euro per cd) of naar iTunes, waar elke song al snel een euro kostte. En nu gaat Amazon erop en erover met een nog goedkopere dienst.

Kortom: als je de zwarte bril even verruilt voor de roze, dan valt het best wel mee met het Nederlandse prijspeil.